31. december 2016

Ustvarjalnost in Pogum

Avtor enega izmen meni ljubih citatov, ki se glasi “Creativity takes courage” je Henri Matisse.
Kreativnost vsekakor zahteva pogum. Pogum, da se spopademo z novim, z neznanim ali pa da z znanjem, ki ga imamo ustvarimo nekaj lepega.

Pisati ali ne pisati blog je nekaj o čem že nekaj časa premišljujem, a sem tudi zelo dolgo oklevala. Meni drage osebe, katerim sem jih idejo omenila, so me pozitivno podprle. Sedaj je tukaj prelomni dan, ko sem se odločila spopasti s tem izzivom. Mogoče bom uspešna, ali pa ne, bo pokazal čas. Bom pa na koncu lahko rekla: "Probala sem." 

Ustvarjam že od malih nog. Mislim, da se je navdušenje nad ustvarjanjem začelo v vrtcu, ko smo začeli z idelovanjem figuric v času jeseni iz jabolk, začimb in ostalega suhega sadja ter zobotrebci. Izdelovali smo tudi štampiljkice iz krompirja in štempljali s temperami. Z podarjenim kompletom 36 Jolly barvic, ki so se takrat še samo dobile pri sosedih, se je pa odprl čisto drugi svet barv in z osnovami kaligrafije nov svet pisav in tehnik pisanja z različnimi pisali.

Sedaj je vse nekoliko drugače. Na trgu se je pojavilo veliko raznoraznih pripomočkov, ki nam lajšajo ustvarjanje, in nas izzivajo še bolj. Osnovnošolsko akvarelnih barv so zamenjali v večini Distress produkti v vseh svojih odtenkih in oblikah, ki nam omogočajo poigravanje z vsemi njihovimi lastnosti. 
Navadne napise s kemičnim svinčnikom na papirju so zamenjale raznorazne štampiljke in tehnike embosiranja z prahci najrazličnejših barv. Izrezovanje najrazličnejših oblik iz papirja zraven škarij in rezalnika dopoljnjuje rezalni strojček in rezalne šablonce različnih proizvajacev.

Vso delo in ves trud, ki je vložen v posamezni projekt je poplačan, ko vidiš odziv prejemnika, ko odpre doma narejeno darilce, pa naj bo to škatljica, slikica, odlitek iz gipsa ali darilu priložena ročno narejena voščilnic. Ta trenutek je neprecenljiv.

Ja, Henri, imel si vsekakor prav. Ustvarjati, raziskovati, poiskusiti, biti zadovoljen z izdelkom, imeti pogum to pokazati, podariti. Vendar to velja tudi za vsak dan našega življenja. Imeti pogum in ustvarjati lepe trenutke. Če dodam še en njegov citat: "Creative people are curious, flexible, persistent, and independent with a tremendous spirit of adventure and a love of play."; se moram tudi s tem strinjati. Ustvarjalni ljudje smo radovedni, prilagodljivi z veliko avanturističnega duha in veliko ljubezni do igre.

Glede na to, da je danes zadnji dan leta 2016 in da so ustvarjalni pripomočki pospravljeni bo tudi pisanja dovolj :).

Želim vam čudovito leto 2017. 
Naj bo leto zdravo, srečno in polno kreativnih navdihov, ter ustvarjalnih trenutkov.


Ni komentarjev:

Objavite komentar